TROUG: hayal mi yoksa gerçekleşmesi için yeterli olgunluk düzeyine ulaştık mı?

Konu paralelinde bu alandaki ilk Türkçe yazımı paylaşmak istedim, Mayıs 1999’da kurulan OracleTurk yahoo grubu forumunda uzun senelerdir yöneticilik yapıyorum. Grup özellikle 2002 yılı ile birlikte hareketlenmeye başladı ve 2007 ile 2008 yılları tartışmaların en hareketli olduğu seneler oldu, bu dönemde gruba wordpress üzerinde bir blog da kurduk. Sayısını şu anda hatırlayamadığım onlarca ücretsiz seminer yaptık grup üzerinden, çoğu Üniversite’lerde gerçekleşen bu seminerler Oracle veritabanı kullanıcısı olarak kariyerine yeni başlayacak başarılı gençlerle buluşmamızı sağladı, bugün itibari ile grubun 1800 üzerinde üyeliği bulunmakta.

Bu kısa tarihsel girizgah sonrasında tartışmak istediğim konuya yavaş yavaş girmek istiyorum, “Bağımsız Türk Oracle Kullanıcıları Grubu” benim 2004 yazından bu yana OracleTurk başta olmak üzere çeşitli platformlarda dile getirdiğim ve çabasında olduğum bir konu oldu. Özellikle yurtdışında Slovenya, Estonya gibi Ankara’dan daha küçük denebilecek ülkelerin User Group aktivitelerini gördükçe önemli potansiyelinden her fırsatta bahsedilen ülkemizin kullanıcı grubunun olmadığı gerçeğinden hep utandım sohbetlerde. Fakat zamanla bu grubun olgunlaşamamasının arkasında Türkiye’nin sosyal dinamiklerinin olduğunun da farkına varmaya başladım ve zamana bırakmayı kabullendim.

Benzerlik kurmaya çalışırsak Kuzey Avrupa’da insanlar oy verirken belki çevreci politikalar onlar için çok önemli olabilir ama Türkiye’de durum farklı biliyoruz. Tanıdığım bilgili/tecrübeli bir çok uzmanın hemen hemen hiç paylaşımda bulunmamasına ve bu gibi konularda çaba göstermemesine, destek önerdiğimde de “eve gidip dinleniyorum zar zor, benim zamanım yok bu işlere ayıracak.” “Girmişsin bir işe piyasadaki insan kalitesini bilmeden konuşuyorsun, bu platformlarda canın çok sıkılır saçma sapan talepleri ile insanların uğraşmaktan.” benzeri cevaplarına o kadar alıştım ki, son senelerde artık cidden sesim çıkmaz olmuştu. Bende başarılı gençler ile zaman geçirmeye ve onlara kariyerlerin başında yardımcı olmaya odaklanmaya karar verdim.

Bazı şeyleri zamana bırakırken en güvendiğim referansım eğer cidden bir ihtiyaç var ise bu ülkede bir Oracle kullanıcı grubuna elbette kaliteli gençlerin arkadan yetişmesi ve 1975 sonrası doğan teknolojiye ilgili kişilerin yönetim kademelerinde ilerlemesi ile kullanıcı grubu fikri yavaşta olsa olgunlaşacak ve sonuçlanacaktır düşüncesi idi. Son seneler içinde WordPress, Blogger, Facebook, Linkedin gibi paylaşım platformlarının yaygınlaşması ile kaliteli paylaşım peşinde olan bir çok Türk blogger, forum takipçilerinin bu ortamlarda aktivitelerinin arttığını gözlemledim, içten içe hep mutlu oldum. Bugün kendi RSS okuyucumda Türk blogger’lar için özel bir sekme tutuyorum, bir yeni giriş düştüğünde buraya heyecanla açıyor ve hemen okuyorum :)

Dün Oracle Türkiye ofisinde bir toplantıya katıldım, toplantıda Türkiye Oracle ofisi satış ekibi desteği ile TROUG oluşumunun harekete geçirilmesi konuşuldu. Lokalde satış ekibinde önemli değişiklikler olmuş, bu toplantı daha önceki deneyimlerimden çok daha heyecan verici ve sonuç odaklı idi, mutlu oldum ve destek vereceğimi garanti ettim elbette. Daha önceki deneyimlerime hiç girmeyeceğim bu yazıda, çok da gerekli değil cidden. Bu noktada bence biraz da neden TROUG sorusuna yanıt aramakta fayda var. Beni en çok etkileyen kullanıcı grubu bu anlamda UKOUG olmuştur hep, her yıl Aralık aynda gerçekleşen konferanslarına iki kez katılma şansım oldu, bu kadar kaliteli bir içerik başka hiçbir yerde tecrübe etmedim diyebilirim. Dolayısı ile ilk önemli motivasyon bence kaliteli paylaşım ve özel ilgi grupları yaratarak odaklanma ile kullanıcı grubu aktif üyelerin uzmanlığını arttırmak, bilgiyi paylaşarak birlikte gelişmek. Bu paylaşım blog ve forum’lardakine göre çok daha derin zira gönüllü sunucular için sunuma hazırlık bir anlamda ciddi ders çalışma gerektirecektir, tanışma-tartışma fırsatı ve birlikte zaman geçirerek yakınlaşma-dostluklar üyeler arasında ilişkileri pekiştirecektir.

İkinci motivasyon tabii ki birlikten doğacak güç olacak, birkaç bin kişilik bir kullanıcı grubu sponsor bulmakta güçlük çekmeyecektir, bir çok ücretsiz seminer ve yurt dışından uzman kişileri davet etmek mümkün olabilir. Oracle ile konuşurken daha güçlü tek bir ses olarak taleplerde bulunabiliriz. Ayrıca piyasada iş imkanları bu kullanıcı grubu üzerinden sonuçlanabilir, üyelere iş fırsatlarında grup aktivitesi önemli bir referans oluşturabilir.

Peki gelelim tüm bunları yazıya dökmemin nedeni olan tetiklemek istediğim tartışma sorularına, sizce;
– böyle bir oluşum neden faydalı olur, istekten ziyade cidden ihtiyaç hissediyor musunuz? yoksa mobil internet ile güçlenen internet üzerindeki paylaşımların takibi yeterli tatmini yaratmaya devam eder mi?
– eğer varsa benzer olumlu ya da olumsuz kişisel deneyimleriniz nedir?
– böyle bir oluşum içinde mutlaka olmalı dediğiniz kişiler/gruplar kimler(Oracle Forum Türkiye isimli grubun yöneticisi Zekeriya Bey de dün toplantıda idi, onun da çok istekli ve destek olmaya hazır olduğunu hissettim), siz destek olmak için gönüllü olmak ister misiniz? Yanıtınız evet ise blog adresinizi yorum olarak belirtir misiniz.

Son bir not “Oracle kullanıcıları grubu” derken artık çok geniş bir topluluktan bahsediyoruz, muhtemel özel ilgi grubu örnekleri vermek gerekirse: Veritabanı geliştirme(SQL, PL/SQL, Apex, Java, Jdev&ADF, Forms&Reports, Windows&.Net, XML, BI&DWH ÖİG gibi), Veritabanı yönetimi(Yüksek erişebilinirlik&Grid Computing, Enterprise Manager&Grid Control, Kurulum&yükseltme ÖİG gibi), Genel(Eğitim&Sertifikasyon ÖİG gibi), Fusion Middleware(Weblogic, SOA ÖİG gibi), Mimari(Solaris, Linux, VM ÖİG gibi), Paket uygulamalar(E-business Suite, Siebel, Peoplesoft, JD Edwards, Primavera ÖİG gibi).

Advertisement

15 Comments

  1. Ben TROUG oluşumunu desteklemek için elimden geleni yaparım.

  2. Savaş Külah says:

    Merhaba Tonguc Hocam,

    Belki inanmayacaksınız ama 3-4 gün önce bu konu benimde aklıma düştü. İnternette biraz araştırdım bu bağımsız user grouplar nedir ne değildir. Özellikle Study Group kavramı ilgimi çekiyor benim.

    http://doug.org/studygroup_faq.html

    Bu oluşumun son derece faydalı olacağına inanıyorum. Bi yerden başlamak lazım bence. Ve böyle bir oluşum benim için istekten ziyade bir ihtiyaç haline gelmeye başladı son zamanlarda.

    Ayrıca Türk oracle kullanıcıları arasındaki networkü de geliştireceğine inanıyorum.

    Saygılar.

  3. Sorular ve Cevaplar:

    – böyle bir oluşum neden faydalı olur, istekten ziyade cidden ihtiyaç hissediyor musunuz? yoksa mobil internet ile güçlenen internet üzerindeki paylaşımların takibi yeterli tatmini yaratmaya devam eder mi?

    Internet sayesinde Türk Oracle kullanıcıların birbirleriyle iletişimin arttığı doğru ama şu an hala dağınık bir yapı var. Ben daha derli toplu bir sosyal ağ oluşturmasının gerektiğini düşünüyorum. Konferanslar, kaliteli bilgi paylaşımı, Türkiye’de bir Oracle kullanıcı kitlesinin olduğunu göstermek gibi bu birlikteliğin somut getirilerinden yazında söz ettiğim için uzun uzadıya tekrar etmeye gerek olmadığını düşünüyorum.

    – eğer varsa benzer olumlu ya da olumsuz kişisel deneyimleriniz nedir?

    Bu tip grupları uzaktan izlemiş biri olarak kişisel deneyimim yok :)

    – böyle bir oluşum içinde mutlaka olmalı dediğiniz kişiler/gruplar kimler(Oracle Forum Türkiye isimli grubun yöneticisi Zekeriya Bey de dün toplantıda idi, onun da çok istekli ve destek olmaya hazır olduğunu hissettim), siz destek olmak için gönüllü olmak ister misiniz? Yanıtınız evet ise blog adresinizi yorum olarak belirtir misiniz.

    Mutlaka olmalı dediğim gruplar yok zaten Oracle ile uğraşan herkesin bu topluluğa kısa zamanda katılacağını düşünüyorum. Ben destek olmaya gönüllüyüm, blog adresim: http://www.gokhanatil.com

  4. Savaş Külah says:

    Ayrıca,

    internet üzerindeki paylaşımların yeterli tatmini sağlayacağına inanmıyorum. İnternetin insanı biraz pasifleştirdiğini düşünüyorum. Bir user group aktivitesi içinde çok daha verimli ve kaliteli paylaşımlar olacaktır. Ayrıca böyle bir grup, katılımcıları öğrenmeye ve araştırmaya daha kolay motive edecektir.

    Bundan 2 sene önce bende Oracle ile alakalı ufak bir çalışma grubu kurmayı düşünüyordum. O zamanlar object-oriented programlamayla alakalı bir çalışma grubu vardı Mecidiyeköyde toplanıyorlardı.Gözlem yapmak için bir toplantılarına katılma fırsatı bulmuştum. Grup yöneticisiyle görüştüğümde başlangıçta 30-40 kişinin
    gruba katılım gerçekleştirdiğini daha sonralarda bu sayının giderek düştüğünü en sonunda da 4-5 kişiyle yola devam ettiklerini belirtmişti. Bir ara tekrar baktığımda grubun iptal edildiğini gördüm.
    Benim de korkum eğer böyle bir grup kurulursa zamanla ilginin azalacağı ve 5-6 kişinin aktif katılım gösterdiği bir mecraya dönüşmesi. çünkü sonuç itibariyle herkes haftada 45-50 saat belkide daha fazla mesaide geçiriyor.Evlilikti çoluk-çocuktu derken grup için ilgi ve alaka pek gösterilemeyebilr.

    Böyle bir oluşumda mutlaka olmalı dediğim bir kişi yok Tonguç-seni saymıyorum tabi Number 1 üyenin sen olacağına kuşkum yok :). Bilgiye aç, öğrenmeyi seven,öğretmeyi seven, yeni şeyler denemekten korkmayan, bilginin paylaşıldıkça çoğalacağına inanan herkesin katılmasını isterim-bilgi ve tecrübe seviyesi ne olursa olsun.

    Tabi ilerleyen zamanlarda TROUG olarak dediğin gibi belli bir üye sayımız olursa Thomas Kyte’la da bir fotoğraf karesinde yer almak isterim.

    Saygılar.

  5. Aslında kesinlikle herkeze hak veriyorum ve buraya kadar işin gelmesinde Tonguç Yılmaz’a teşşekür etmemekiçten bile değil 199yılından beribu gönüllüişin bu hale gelmesinde uğraşan bikişiçoğukişiye oracle sevdirmesi ne şahit olmamlabirlikte internet üzerinde güzel oracleadıaltında güzel muhabbet ve güzel arkadaşlıklar kazandırdığı için bir kez daha sana teşşekür etmeliyiz,zaten troug konusunda da zaten baya bi artış oldu ve bu konuda fazla söze bile gerek gurubun sayısı 1000 çoktan aştı :)

  6. Gökhana bende katılarak TROUG oluşumunu desteklemek için elimden geleni yaparımçünkübu sadece bir gurup değil ;)

  7. coskan says:

    Hep olmasini istedigim bir olusum lakin TR de dernekler yasasinin sacmaliklariyla ugrasabilecek gonullu cikar mi bilemiyorum. Daha once dernek isleriyle ugrasmis biri olarak cok kolay olmadigini biliyorum. saymandir baskandir odur budur gonullulukle cozulur mu bunlar onemli konular. Ben her zaman elimden geldigince gonullu olmak isterim. Dergi cikartirsak yazi yazarim, Seminer yaparsak gelmeye/sunum yapmaya azami caba gosteririm (cografi farkliliklar) yalniz sanal ortamdaki tartismalara ancak elimden geldigince katiliyorum ve eskisi kadar bos vaktim yok bunu yapmaya, benim icin seminerler ve dergi gibi ortamlar daha on plande katilim icin.

    Insallah birileri gonullu olur belki Oracle Turkiye sponsor olur iki adet calisan alip bu dernekler yasasisin belli bir sure sonra gonululeri bogan kisimlarina cozum getirir. Ingilterede gordugum UKOUG de isin profesyoneller ve Oracle gonululeri olarak yanyana yurutuldugu yani sadece gonullulerle ancak 1 sene yasayan bir dernek olunabilir maasli profesyonellerin olmasi sart (sekreterdir saymandir gibi gibi). Simdilik soyleyeceklerim bu kadar fiziksel olarak orada olamasam da bir gun bir toplantiniz olur orayi arama sansi verirseniz bir yolunu bulur katilirim diyerek kapatiyorum.

    Bana Oracle i hic yuzyuze gorusmeden sevdirmeyi basaran gorusunce kendisini daha cok sevdigim Tonguc Hocama tesekkurler ediyorum konuyla ugrastigi icin

  8. Ogan Ozdogan says:

    Selamlar,

    coskan hocamın yorumlarına katılıyorum, bu ayrıca konuşulması ve anlaşılması gereken bir konu.

    TR’deki dernek “saçmalıkları” ile uğraşacak gönüllü bulunur ama gönüllü olarak kalabilir mi bilemiyorum. Oluşum içerisinde yer alacak insanların ciddi anlamda birbirlerine destek olmaları gerekiyor bu durumda.

    Ayrıca dergi, seminer vb. girişimlere seve seve katkıda bulunmak isterim.

    Teşekkürler Tonguç hocam.

    Saygılar.

  9. Vietnam, Pakistan ve Irak listede parıldıyor valla, cidden ayıp bize di mi – http://www.morganslibrary.org/usergrps.html

  10. Ben de kesinlikle seve seve destek olmak isterim. Genel olarak yorumlara katılıyorum, internet üzerindeki paylaşımlar tabi ki verimli ama bu işe emek vermiş insanların bir araya gelmesi, birliktelik oluşturması, bu grubun belli periyodlar ile toplanması hem bilgi alış-verişini hızlandıracak hem de Oracle kullanıcılarının birbirlerini birebir tanımasına vesile olacak ki bence en önemlisi bu.
    Üniversitelerde Oracle konusuna öğrencilerin ilgisi oldukça fazla, okuldan kısa zaman önce mezun olmuş birisi olarak benim gözlemim bu şekilde. Tabandan bu şekilde destek alabiliriz, üniversitelerden gönüllü katılımcılar bulunabilir, bir şekilde reklamlar yaptırılabilir, ama en önemlisi bu reklamların içinin boş olmamasını sağlamak, Oracle konusundaki yetkin arkadaşların paylaşım yapabilmelerini sağlayabilmek.
    Saygılar.

  11. TROUG adina 4 Kasim’daki Oracle Day için guzel haberler var:
    – TROUG için bir stand olacak,
    – 25-30 kisilik bir oda ayarlanacak,
    – track’lerden birinde de sunum ayarlanacak.
    Simdiden takvimlerinizde bulusma ve sohbet icin isaretlemenizi rica ediyorum :)

  12. Merhaba Tonguc

    Bence cok iyi bir fikir. Aslinda aylardir “neden Turkiyenin Oracle User Group-u yok” diye dusunuyorum. Bence bu ise bashlasak, cok iyi olur. Iki devlet bir millet dusunceyile, ben de buna butun kalbimle, cabamla ve azmimle katilip elimden geleni yapa bilirim

    Bence User Group yarandikdan sonra bir cok gonulluler ortaya cikicak. Ilave olaraq her hafta webinar-lar yapa biliriz. Az once New Zealand ve Latin America User Group-larinin baskani Francisco Munoz Alvarez-den bir webinar verme teklifi aldim ve seve seve kabullendim. Peki bu nicin Turkiye icin olmasin? Seve seve ben de sahip olduqum azacik biliyimle user group-a destek vermeye hazirim

    Tonguc, lutfen bu isi devam edip sonuna kadar gidelim
    Saygilarla

    Kamran Agayev A.

  13. Özgür Macit says:

    Tam destek!

  14. Bu Konuda destek verecek bütün arkadaşlarımızla Beraber Oracle Day de gorusmek üzere….

  15. Yunus Emre says:

    Bence Çok güzel bir girişim.

    Negatif bir yaklaşım gibi algılanacaktır büyük ihtimalle ama,

    Gözlemlediğim kadarıyla Bizler (yarı-dba, amatör, acemi, artık ne derseniz) Kaynak sağlayanlar(Ustalar,blogcular) için genellikle ihtiyaçlarımızı google ile arayıp bulup, çözüme ulaştıktan sonra kaybolan tipleriz. İşimizi gördükten sonra ne bir yorum, ne de sorunun başka bir alternatif çözümü paylaşan insanlar değiliz.

    Sanal Paylaşma’dan ziyade sürekli etkinlikler ile kişileri bir araya getirmek (Seminer,Sunum,Gezi, Yemek, Sohbet, vb amaçlarla) gurubun dayanıklılığını arttıracaktır.

    Grup içerisinde mutlaka kaliteli içerik paylaşmak istediğinizden eminim. Ama yazılan makaleler ve yapılan sunumlar acemiler için biraz fazla geliyor. Her seviyeye hitap etmek gibi bir kaygınız var mı ?

    Takip etmeye çalıştığım 15-20 kişilik bir Türk Oracle’cıları var. Bunların mutlak destekleyeceğini Umut ediyorum…

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s